3/31/2006

Desdoblament de la C12, un regal del cel?

Quantes vegades a les Terres de l’Ebre hem demanat el desdoblament de l’Eix de l’Ebre? Ja sabeu que moltes, i a la fi en el nou pla d’infraestructures de transports de Catalunya ha recollit aquesta demanda del nostre territori. No cal dir que en pocs anys s’executarà tot el traçat fins a Pont de Suert, ja que el pla també contempla les partides econòmiques i els terminis.

Gràcies Pasqual

3/22/2006

Una bona noticia


L’anunci d’un alto-el-foc permanent de la banda terrorista ETA, és una de les millors noticies que podríem tenir aquesta setmana, encara que la prudència mana, hem d’aprofitar l’ocasió per acabar amb aquest malt somni que ha tingut la nostra democràcia.

Parlant d’uns altres temes, el divendres inauguren el nou ajuntament de Tivenys, jo diria que és un dels pobles més bonics que tenim a les Terres de l’Ebre i aconsello visitar-lo, un pot delitar-se amb les seves vistes al riu o també amb la seva famosa suda.

3/21/2006

El naixement d'un campus a Tortosa!


Bones noticies per a tots els estudiants de l’Ebre i també per la resta d’agents socials i econòmics del nostre territori. Ahir al mati l’alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, i el conseller del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, van anunciar la construcció del nou campus als terrenys del parc de la Fira, al barri de Remolins.

Aquesta inversió inicial de 15 milions d’euros donarà servei a un miler d’alumnes, crec que així,les coses han començant a funcionar bé en la meva ciutat, ja fa temps que des de el govern municipal anunciaven que s’estava treballant amb previsió de futur i ara començarem a recollir els fruïts.

3/20/2006

Polígons i ocupació a les Terres de l’Ebre.

El nostre territori, a l’igual que la resta de la perifèria de Catalunya, sempre ha necessitat d’un desenvolupament industrial que generés progrés socioeconòmic, per a poder garantir llocs de treball de qualitat i unes perspectives de futur per a les successives generacions.

Fent un breu resum dels últims anys a ningú se li escapa, els esforços que han realitzat la majoria d’Ajuntaments del nostre territori, independentment del seu color polític, per poder dotar de petits polígons industrials els seus municipis amb la voluntat d’aconseguir més desenvolupament local. Aquesta feina és digna d’apreciar i segurament a la vegada ha donant servei també a moltes petites empreses i comerços de la seva població.

És fa palesa la manca d’un plantejament supramunicipal que s’ha produït per la inèrcia de les polítiques locals de promoció econòmica. L’absència de solidaritat intermunicipal ha començat a canviar amb els primers intents de crear consorcis entre poblacions, moguts per l’idea de sumar esforços i mancomunar serveis.

Hem de ser conscients de què el nostre món està canviant d’una manera espectacular amb els processos de globalització, com l’entrada dels països de l’est on la mà de treball és més barata i igual o més especialitzada, a més a més amb un mercat lliure on els productes xinesos estan competint amb uns preus molt baixos, ens ha d’obligar a canviar la manera de pensar i les nostres empreses han d’adaptar-se per dotar d’alt valor afegit els seus productes, a la vegada que hem d’oferir la possibilitat real de crear un pol d’atracció d’aquests tipus d’empreses al nostre territori.

Les Terres de l’Ebre bàsicament tenen dos sistemes importants la costa amb les comarques del Baix Ebre i el Montsià, i l’altre d’interior amb les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Sí volem actuar globalment no podem obviar aquesta realitat i per això independentment dels esforços per recolzar els petits polígons que hi ha al nostre territori, hem d’apostar decididament per dos polígons integrals que propicien les condicions idònies per implantar empreses d’alt valor afegit i a la vegada doten de serveis a les que ja estan implantades, estem parlant dels polígons industrials Catalunya Sud i Camposines.

Però per ser més objectius no podem obviar que les empreses tenen uns criteris de selecció basats en paràmetres que hem d’oferir per aconseguir ser candidats desitjables per la seva implantació. Aquesta ha de ser la nostra labor primordial, potser ara és el moment de fer un esforç supramunicipal, sumant les nostres voluntats per tirar endavant el nostre territori, amb la complicitat de tots els agents socials, administracions i autoritats competents. Fem-ho junts.

J. Manel de la Vega Carrera.